Aurinkoagentti_strip.jpg
Aurinkoagentti.png

AURINKOAGENTTI 2.0

VASTUULLISEN AURINKOKASVATUKSEN PUOLESTA.

 

TOIMINTA NYT

Kevään 2021 Aurinkoagentti 2.0 - koulutustilaisuudet järjestettiin maaliskuussa 2021. Koulutuksissa varhaiskasvatuksen ammattilaiset saivat tietoa auringon riskeistä ja Aurinkoagentti 2.0 - materiaalit toiminnan toteuttamiseen omassa päiväkodissaan. Seuraavat koulutustilaisuudet järjestetään keväällä 2022.

 

Tällä hetkellä aurinkoagentit tekevät etävierailuja päiväkoteihin ja leikkipuistoihin sekä opettavat lapsille oikeanlaista aurinkokäyttäytymistä. Etävierailut toteutetaan suomen ja ruotsin kielellä. 

 
 

tietoa AURINKOSUOJAUKSESTA

Auringosta säteilee ultraviolettisäteitä, eli UV-säteitä. UV-säteily käynnistää ihon pigmenttituotannon eli ruskettumisen ja se on merkki ihosolujen DNA-vauriosta. Ruskettuminen onkin ihon suojamekanismi, joka suojaa ihon syvimpiä kerroksia UV-säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. Mikäli auringossa on liian pitkään ilman suojautumista, iho palaa. Kun iho palaa, ihoon jää muistijälki, soluvaurio. Ihon palamisen seurauksena syntyneisiin soluvaurioihin ei pysty vaikuttamaan jälkikäteen.   

Lasten kohdalla ihon suojaaminen UV-säteilyltä on erityisen tärkeää. Lapsella iho on ohut ja herkkä, eivätkä ihon suojamekanismit ole kehittyneet yhtä paljon kuin aikuisilla. Lisäksi lapset viettävät aikuisia enemmän aikaa ulkona auringossa, joten he altistuvat UV-säteilylle aikuisia enemmän. Lapsena ja nuorena kertyneet UV-annokset ja ihon toistuva palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään myöhemmällä iällä. On hyvä tiedostaa, että jopa 95 prosenttia ihosyövistä olisi ennaltaehkäistävissä oikeanlaisen aurinkokäyttäytymisen avulla

Lasten aurinkosuojauksessa tulee muistaa riittävä nesteytys, päähineen ja aurinkolasien käyttö, riittävän varjon tarjoaminen sekä oikeaoppinen aurinkorasvaus lapsille suunnattujen aurinkotuotteiden kanssa. Nämä yhdessä antavat hyvän suojan sekä UVA- että UVB-säteilylle.

 

UV-indeksi kertoo UV-säteilyn voimakkuudesta. Ihoa tulee suojata auringolta aina, kun UV-indeksi on kolme tai sen yli. Tämä luku voi ylittyä jo maaliskuun lopulta alkaen aina syyskuun lopulle asti ja keskikesällä myös pilvisinä päivinä. UVI-ennusteen voi tarkistaa esimerkiksi ilmatieteenlaitokselta.

 

Auringon UV-säteily on voimakkainta klo 11-15 välillä. Tällöin on syytä pysytellä sisällä tai ulkoilla varjossa.

 

Pääsääntöisesti alle 2-vuotiaat lapset suojataan vaatetuksen ja varjon avulla, mutta tarvittaessa paljaille ihoalueille voi käyttää fysikaalista aurinkovoidetta ja yli 2-vuotiaille suositellaan sekä kemiallista että fysikaalista aurinkovoidetta. Lapsille suojakerroin tulisi olla 50, aikuisille vähintään 30. Aurinkovoide on hyvä levittää iholle 10–15 minuuttia ennen ulos menoa.

 

Ihoa ja vireystilaa tulee tarkkailla riittävästä suojauksesta huolimatta.

 

Aikuisen oikeanlainen käyttäytyminen auringossa on tärkeää – lapsi oppii mallioppimisella!